Проект,, ,,Мрежа за култура, спорт и туризам,,од програма,,Европа за граѓаните 2007-2013,,

Проект,, ,,Мрежа за култура, спорт и туризам,,од програма,,Европа за граѓаните 2007-2013,,

6та активност-8ми Мегународен детски фестивал,,Со фолклорот од минатото-заедно во иднината,,одржан во Две Могили-Бугарија
                                              (25.08.2011-30.08.2011)

Во рамките на Проектот,,Мрежа за култура, спорт и туризам,,од Програмата Европа за граѓаните 2007 -2013 реализирана е 6( шестата) и последна проектна активност во Две Могили Бугарија.
Oвој настан е поврзан со празникот на општина Две Могили и осмиот -8ми Мегународен детски фестивал,,Со фолклорот од минатото-заедно во иднината,,
На оваа проектна активност  општина Неготино  се претсатви со настап на фолклорното друштво КУД,,Ацо Ѓорчев,, од Неготино со 20 претставници.

 Во делагацијата на општина Неготино учествуваа и:
Пане Трајков –Градоначалник на општина Неготино
Лолита Ристова-Раководител на Одделение за развоја и локален проектен координатор
Др. Симон Петровски
Јане Мелов –возач
Активностите за време на престојот во Две Могили го имаа следниот тек:
Четврток 25.08.2011
Поаѓање од Неготино за Две Могили 03:00 часот.
Пристигнување во Две Могили во  попладневни часови во 15:00часот.Следуваше:
-сместување на фолклорното друштво и делегацијата
-Дефиле со учесниците на фестивалот
-Отварање на 8ми Мегународен детски фестивал,,Со фолклорот од минатото-заедно во иднината,,со настап на сите учесници и обраќање од еден од фолклорните учесници од  КУД,,Ацо Ѓорчев,, од Неготино


Петок  26.08.2011
-Спортска програма за учениците во фестивалот
-За делегациите :посета на историскиот музеј во Русе
-Со делегациите одржан состанок во општина Две Могили по повод празникот на градот на која свое обраќање и размена на прикладни подароци изврши градоначаникот на општина Неготино.Следуваше:
-Посета на Црква и Mузеј во град Две Могили
-Одржување на Втора фестивалска вечер( настап на Романија,Бјиелск-Полска, Алтанова-Турција, Попово-Бугарија)


Сабота  27.08.2011
-Посета на тврдината Царевец-Велико Трново
-Трета фестивалска вечер(настап на Калараш-Молдова,Неготино-Македонија,Требница-Полска)
-Присуство на БИР фест-Рок Фестивал-,,Орлова Чука,,


Недела 28.08.2011
-Посета на пештерата,,Орлова Чука,,
-Следење на фолкорна програма од локални исполнители во комплексот,,Орлова чука,,
-Посета на минерални бањи
-Гала концерт за  сите фолклорни учесниците на 8ми Мегународен детски фестивал и доделување на признанија за учество
,,Со фолклорот од минатото-заедно во иднината,,


Понеделник 29.08.2011
-Во утринските часови следуваше одвезување на делегациите од проектот ( Македонија, Полска, Бугарија,Романија)за Попово каде беше организирана завршна Прес конференција со претставување на новата веб страна на проектот.За локалната телевизија изјава даде Лолита Ристова-проектен координатор за општина Неготино
Вторник 30.08.2011
-Вракање во Две Могили и пристигнување во   Неготино во 01:00часот.

 


Leave a Reply

Your email address will not be published.