ЗАПОЧНАА ПОДГОТОВКИТЕ ЗА ОДБЕЛЕЖУВАЊЕ НА ,,СВ. ТРИФУН ,,


   Општина Неготино ги започна подготовките за што е можно подостојно и поквалитетно одбележување на верскиот празник ,, Св. Трифун ,, – заштитникот на лозарите и винарите. Годинашнава организација на празникот ќе биде подигната на повисоко интернационално ниво и тоа преку реализирање на проектот ,, Креирање на мрежа на Европска винска традиција, култура и експертиза ,, преку програмата ,, Европа за граѓаните ,,што претставува трети по ред проектен настан на кој домаќин е општина Неготино. Овој проектен настан ќе се реализира во рамките на одбележувањето на ,, Неделата на виното – Св. Трифун 2012 ,, под мотото ,, Со традиционалните вредности – заедно во Европа ,,. Во текот на организирањето на активностите предвидено е во Неготино да престојуваат околу 200 интернационални учесници, додека од нашата општина учество ќе земат претставници од винариите и бизнис-секторот, од разни културни, воспитно-образовни институции, претставници од здруженија, индивидуални учесници- сето според потребите на организацијата. Проектниот настан ќе се одржува од 08. 02. до 18. 02. 2012 година и ќе трае десет дена, додека централната манифестација по повод ,, Св. Трифун ,, ќе се одржи на 14-ти февруари.

 

 


Leave a Reply

Your email address will not be published.