НЕДЕЛА НА ВИНО „СВЕТИ ТРИФУН 2012“

НЕДЕЛА НА ВИНО „СВЕТИ ТРИФУН 2012“

  

                                                           А Г Е Н Д А

Недела на вино ,, СВЕТИ  ТРИФУН 2012 “

МОТО
,,СО ТРАДИЦИОНАЛНИТЕ ВРЕДНОСТИ – ЗАЕДНО  ВО ЕВРОПА,,
,,Проект ,, Креирање на мрежа за Европско  вино, традиција, култура и експертиза ,, Програма ,, Европа за граѓаните 2007-2013,, ЕУ

 14.02.2012( вторник ) ,,СВ. ТРИФУН„ (Главен настан)
09:30-10:00 Ритуал на закројување во дворот на црквата ,,Свети Атанасие ,, Неготино,,
10:00-11:00 Отварање на мини – саем на вино – локални и регионални винарии – ТИЦ ,,Желкова куќа ,,
11:00-11:30 Фолклорно дефиле на локални и интернационални учесници – парада на потег на главна улица ,,Ацо Аџи Илов ,,  – Стара чаршија – плоштад
11:30-12:00 Отварање и посета на штандови на винарии на градски плоштад
( локални , регионални , заеднички и интернационални штанд)
12:00-14:00 Благослов  и  богата културно – уметничка програма на бина – фолклорни ансамбли ( Неготино,Италија , Бугарија , Словенија)
13:00-13:30 Доделување на награди за наградените учесници во натпреварите (индивидуални производители и  винарии – локални и интернационални ) и  благодарници за учесниците во  фолклорната програма .
14:30 Организиран ручек за делегациите – пикник ,,НЕГОТИНСКА ПИТА и ВИНО,,  со услуги од локални ресторани во манастирски комплекс/чардаци
15:00 Организиран ручек за учесници во  фолклорна програма –пикник ,, НЕГОТИНСКА ПИТА ,, – со услуги од локални фурнаџии и ресторани – манастир трeпезарија
21:00 Организирана вечера за делегациите и  учесниците

 

08.02.2012( среда)
Пристигнување и сместување на делегации од  Италија, Словенија ,Бугарија
19:00Организирана вечера – манастирски комплекс или друг локал

09.02.2012( четврток)
09:00 Доручек
11:00 Средба во општина Неготино
11:00-11:30 Поздравно обраќање и кратко претставување на општината од градоначалникот на општина Неготино
11:30-12:00 Презентација на реализираните проектни активности од проектот ,,Креирање на мрежа за Европско  вино , традиција, култура и експертиза,, Програма Европа за граѓаните 2007-2013 – Проект менаџер  
12:00-12:30 Претставување на општините и делегациите од партнерите Италија , Словенија Бугарија и локалната група од општина Неготино.
Протокол за потпишување на заеднички договор за проектот
12:30-13:00 Кафе пауза и послужување на гостите
13:00-13:30 Утврдување на распоред и агенда на настаните
14:00 Организиран ручек за делегациите
Слободно попладне
20:00 Официјалнa вечера за делагациите со музичка програма

10.02.2012( петок)
09:00 Доручек
10:00-13:00 Организирана посета на општинската администрација , музеј на град Неготино , локалитет Стоби , локалитет Градиште
13:00-15:00 Посета на една винарија со организиран ручек манастир или винарија
15:00-17:00Пречек и сместување на гостите и сместување на други учесници во културно-уметничка програма
17:00-19:00 Координативен состанок со раководителите на програмските активности и локалните координатори на партнерските општини.
20:00 Организирана заедничка вечера за учесниците и делегациите

11.02.2012( сабота)
09:00 Доручек
10:00-14:00 Подготовка на традиционална бугарска и словенска храна и  вино – заедничко готвење за заедничка трпеза
10:00-14:00 Копаничарска работилница ,, Стари занаети ,, подготовки на експонати во знакот на виното од локални и интернационални учесници (прв ден)
11:00-14:00 ,,Ден на виното Вранец , Манастирски комплекс ,,Свети Ѓорѓија,,
12:00-16:00 Подготовки за концерт на бугарската и словенската традиција     и култура ,, Ацо Ѓорчев,, Неготино
14:00 Организиран ручек за делегациите и другите учесници
19:00-20:30 Концерт на бугарските и словенските музички уметници – Центар за култура ,,Ацо Ѓорчев ,, Неготино
20:30 Вечер на бугарската и словенската традиционална храна и  вино – коктел за делегациите во ресторан во градот
21:00 Организирана вечера за учесниците во програмата

12.02.2012( недела)
09:00 Доручек
10:00-14:00 Екскурзија за делагациите во Демир Капија: Музеј –Демир Капија , обиколка на Демиркаписката клисура , рибник ,, Дошница ,, Посета и организиран ручек за делегациите во винарија
10:00-14:00 Подготовка на традиционална македонска и  италијанска храна и  вино – заедничко готвење за заедничка трпеза
10:00-14:00 Организирање на дегустации – натпревар на локални индивидуални производители на вино и ракија – локација – ресторан по договор
10:00-14:00 Копаничарска работилница ,,Стари занаети,,подготовки на експонати во знакот на виното од локални и интернационални учесници (втор ден)
12:00-16:00 Подготовки за концерт на македонската и  италијанската традиција и култура – Центар за култура ,,Ацо Ѓорчев,,Неготино
14:00 Организиран ручек за останатите локални и интернационални учесници
19:00-20:30 Концерт на македонските и италијанските музички уметници  – Центар за култура ,,Ацо Ѓорчев,,Неготино
20:30 Вечер на македонската и  италијанската традиционална храна и  вино – коктел за делегациите во ресторан во  градот
21:00 Организирана вечера за учесниците во  програмата

13.02.2012( понеделник )
09:00 Доручек
10:00-13:00Отварање на изложба и продажба на локални слатки производи , ракотворби , експонати во чест на Денот на вљубените и Свети Трифун – градски плоштад – Базар на локални вешти лица , установи, здруженија и локална ликовна колонија во знак на виното и  љубовта
10:00-14:00 Организирање на дегустација – натпревар со локални и интернационални винарии – локација – ресторан во градот
14:00 Организиран ручек во ресторан за делегациите и учесниците
15:00-17:00 Подготовка за изложба на копаничари ,,Стари занаети,, и интернационални учесници – ,,Музеј на град Неготино,,
18:00 Отварање на традиционална копаничарска изложба – Музеј на град Неготино
19:00-20:00 ,,Најмалите со музика , традиција и  култура допираат  до  нашите срца ,, -мјузикал со децата од градинката ,,Фемо Кулаков,, во  Центар за култура ,,Ацо Ѓорчев,,
20:30 Организирана вечера за делегациите и  другите учесници
21:30 Вечер на серенада , вино и  љубов – локални и  интернационални оркестри и бендови – бина градски плоштад , забава во дискотека Акрополис со караоке шоу на љубовни шлагери

14.02.2012( вторник ) ,,СВ. ТРИФУН„ (Главен настан)

08:00 Доручек
09:30-10:00 Ритуал на закројување во дворот на црквата ,,Свети Атанасие ,, Неготино,,
10:00-11:00 Отварање на мини – саем на вино – локални и регионални винарии – ТИЦ ,,Желкова куќа ,,
11:00-11:30 Фолклорно дефиле на локални и интернационални учесници – парада на потег на главна улица ,,Ацо Аџи Илов ,,  – Стара чаршија – плоштад
11:30-12:00 Отварање и посета на штандови на винарии на градски плоштад
( локални , регионални , заеднички и интернационални штанд)
12:00-14:00 Благослов  и  богата културно – уметничка програма на бина – фолклорни ансамбли ( Неготино,Италија , Бугарија , Словенија)
13:00-13:30 Доделување на награди за наградените учесници во натпреварите (индивидуални производители и  винарии – локални и интернационални ) и  благодарници за учесниците во  фолклорната програма .
14:30 Организиран ручек за делегациите – пикник ,,НЕГОТИНСКА ПИТА и ВИНО,,  со услуги од локални ресторани во манастирски комплекс/чардаци
15:00 Организиран ручек за учесници во  фолклорна програма –пикник ,, НЕГОТИНСКА ПИТА ,, – со услуги од локални фурнаџии и ресторани – манастир трeпезарија
21:00 Организирана вечера за делегациите и  учесниците

15.02.2012( среда )
09:00 Доручек
10:00-12:00 Одвезување за Крушево
12:00-16:00 Еднодневна екскурзија – Посета на етно – град Крушево со организиран ручек за делегациите и останатите учесници (посета на етнографска галерија ,,Никола Мартиновски,, Меморијален центар – Тоше Проевски и  споменик ,,Илинден,, и  сл.)
16:00-18:00 Враќање во  Неготино
20:00 Организирана вечера за делегациите и  учесниците и размена на подароци меѓу делегациите

16.02.2012( четврток)
09:00 Доручек
10:00-11:00 Посета на Фабрика за кондиторски производи ,, Јадран ,, Неготино
11:00-12:00 Посета на најголемата винарија ,,Повардарие,, Неготино
12:00-15:00,,Виното и алтернативниот селски –туризам – посета (демонстрирање на садови за печење на ракија и производство  на вино  во  домашни  услови и садови за складирање на истите. Презентација на подготовка на традиционална храна во домашни  услови и дегустација на истата).
Слободно попладне
20:00 Организирана вечера – манастирски комплекс  или  друг локал

17.02.2012( петок)
09:00 Доручек
10:00-15:00 Организирана туристичка посета на град Скопје
16:00-17:00 Посета на винарија ,,Стоби,,- Градско организирана дегустација
 20:00 Организирана вечера во винарија или друг локал од Неготино со резимирање на резултатите , подготовка за извештаи , фотографии и ДВД материјали од настанот .

18.02.2012( сабота)
09:00 Доручек и  испраќање на гостите


Leave a Reply

Your email address will not be published.