ЗАКРОЕНА ЛОЗА ВО ЦРКВАТА СВ. АТАНАСИЈ ВО НЕГОТИНО


   Во присуство на голем број православни  христијани кои го слават верскиот празник Свети Трифун, но и на учесниците во манифестацијата Недела на виното од повеќе држави, во дворот на црквата Свети Атанасиј Неготино се служеше свечена литургија и се изврши симболичниот чин на закројување на виновата лоза. Посакувајќи им на лозарите годинава да имаат богат и квалитетен род кој ќе биде соодветно вреднуван и благовремено наплатен, а на винариите да произведат врвни вина кои ќе бидат пласирани на домашниот и странските пазари, чинот на закројување го извршија градоначалниците на Неготино Пане Трајков и на Минервино ди Лече Еторе Каропо Салваторе. Можноста да закројат ја искористија и останатите присутни на настанот.

 
 
 
 
 
 

Leave a Reply

Your email address will not be published.