Поставен камен-темелник за изградба на патниот правец Г.Дисан-Вешје

Поставен камен-темелник за изградба на патниот правец Г.Дисан-Вешје

   На пригодна свеченост која се одржа во регионот на Дисанијата, започна реализацијата на еден мошне значаен проект за месното население од овој крај, но и за сите граѓани кои во овој регион имаат лозови насади или други земјоделски клултури, а тоа е изградбата на комплетно нов пат од Горни Дисан до Вешје. Почетокот на работите го означија градоначалникот на општина Неготино Ванчо Апостолов, пратеничката во Собранието на РМ д-р Благородна Бојаџиева и претставник на месната заедница.  Станува збор за изградба на делница од патот во должина од 800 метри која се гради со средства од ИПАРД програмата преку Агенцијата за финансиска поддршка во земјоделието и руралниот развој на РМ. Инаку, овој патен правец ќе се гради во фази, при што покрај започнатата делница, со средства од Светска банка преку ИПА програмата за рурален развој и со средства од Проект за прекугранична соработка ќе се пристапи кон изградба на делниците во должина од 634 и 400 метри, додека со средства од Буџетот на општина Неготино ќе се градат 150 метри од патот Горни Дисан-Вешје.

 

 

     


Leave a Reply

Your email address will not be published.