Честит празник 8-ми април – Ден на Ромите

Честит празник 8-ми април – Ден на Ромите

   Од мое лично име како градоначалник и од име на општина Неготино на сите припадници на ромската заедница им го честитам денешниот празник 8-ми април-Светскиот ден на Ромите со искрени желби за успех на личен и професионален план и многу здравје и среќа во иднина. Со целосна почит кон припадниците на оваа заедница, им го честитам овој ден кој за нив претставува еден од најважните датуми во историјата на овој народ, а кој се прославува во чест на првиор Светски конгрес на Ромите одржан од 8 до 12 април 1971 година во Лондон на кој учествуваа претставници на Ромите од 14 земји во светот. Денот кога е отворен првиот конгрес 8-ми април решено е да се прогласи за Светски ден на Ромите кој секоја година се одбележува и во општина Неготино.

 

 

 

 


Leave a Reply

Your email address will not be published.