Одбележан празникот на лозарите „Свети Трифун“

Одбележан празникот на лозарите „Свети Трифун“

   Со прием на делегациите во кабинетот на градоначалникот на општина Неготино Ванчо Апостолов, фолклорно дефиле по улиците на градот со учество на повеќе културно-уметнички друштва и закројување на виновата лоза во дворот на неготинската црква „Св. Атанасиј“ започнаа денешните активности за одбележување на празникот „Свети Трифун“-заштитникот на лозарите и овоштарите. Централната прослава се одвиваше на градскиот плоштад во присуство на илјадници граѓани кои дојдоа да го проследат настанот, гости од земјава и странство од збратимените градови Наџиката и Попово, неговата екселинција амбасадорот на Унгарија во Македонија Ласло Иштван и други. Свештено лице од МПЦ„Св. Атанасиј“ изврши попрскување на импровизираната лоза со светена вода, за веднаш потоа градоначалникот Апостолов и заменик-министерот за земјоделство Ванчо Костадиновски да го извршат симболичниот чин на закројување на лозата и да им посакаат на лозарите квалитетен род. Во продолжение беа доделени наградите и признанијата на најдобрите индивидуални производители на вина и ракии, а присутните на плоштадот имаа можност да уживаат во богатата културно-забавна програма и да дегустираат од изложените вина и ракии на штандовите на винариите.

 

       


Leave a Reply

Your email address will not be published.