Велигденска работилница во Музејот на град Неготино

Велигденска работилница во Музејот на град Неготино

   Во пресрет на  пролетните празнувања, прославувањето на циклусот посветен на обновувањето на природата и на вегетацијата, на доаѓањето на пролетните празници, на птиците преселници и секако во пресрет на најголемиот христијански празник Велигден, во Општинската установа Музеј на град Неготино – Неготино се одржа Велигденска работилница заедно во соработка со детската градинка “Фемо Кулаков“ од Неготино.Оваа работилница е и како резултат на долгогодишната соработка помеѓу двете општински институции каде што учествуваа 120 дечиња од големите групи од градинката кои што во прекрасна, весела и работна атмосфера, преку цртање и боење на велигденски јајца на бел картон си ги покажаа своите ликовни вештини. Во велигденската работилница дечињата имаа стручна помош од воспитувачките од детската  градинка “Фемо Кулаков“ и од вработените во Музејот на град Неготино. Како резултат од оваа активност ќе се организира и ликовна изложба во ликовниот салон во Музејот каде што ќе бидат изложени изработените ликовни творби во форма на велигденски јајца, велигденски кошнички, велигденски мозаици и сл.

 

 


Leave a Reply

Your email address will not be published.