Одбележани 75 години од воените настани во 1943 година

Одбележани 75 години од воените настани во 1943 година

   Со положување на свежо цвеќе на спомен бистите на паднатите борци од НОБ лоцирани во паркот до општина Неготино, пригодни говори, рецитали и културно-уметничка програма, а во присуство на голем број граѓани од општината и гости од други градови од Македонија, во Неготино се одбележаа 75 години од воените настани случени во 1943 година. Станува збор за формирањето на партизанскиот одред „Добри Даскалов“, „Јунската офанзива“ и загинувањето на првите партизани од општина Неготино пред чии спомен бисти се одвиваше денешниот настан. Во чест на одбележувањето на овој значаен јубилеј од Народноослободителната борба и во спомен на борците кои ги положија животите за слободно Неготино и слободна Македонија, свежо цвеќе положи делегација на општина Неготино предводена од градоначалникот Тони Делков, претставници на Сојузот на борци од нашиот град, како и претставници на боречките организации од Битола, Кавадарци, Штип, Струмица, Виница и Гевгелија. За присутните на настанот беше подготвена и истите имаа можност да проследат богата културно-уметничка програма.

 

           


Leave a Reply

Your email address will not be published.