Ден за високи гости на на „Криволак“ на вежбовните активности на Армијата на САД

Ден за високи гости на на „Криволак“ на вежбовните активности на Армијата на САД

   На Армискиот полигон „Криволак“ денеска  се реализира програма за Денот за високи гости и отворен ден за медиумите на вежбовните активности кои ги изведуваат припадници од Армијата на САД, кои се дел од мултинационалната борбена група Исток од составот на „КФОР“. На Денот за високи гости  демонстрирани се вежбовни активности со боеви гаѓања од пешадиско вооружување со артилериска поддршка, како и летачки активности со хеликоптери УХ-60 кои се дел од вежбовните активности кои е реализираат на Криволак во периодот од 1 до 23 март 2019 година. На денот за високи гости присуствуваа командантот на силите на КФОР, генерал мајор Лоренцо Д’Адарио, командантот на ЗОК, генерал мајор Павле Арсоски и претставници од Министерството за одбрана, ГШ, Амбасадата на САД, претставници од локалната самоуправа и други гости. Ова е втор пат како Армискиот полигон „Криволак“ го демонстрира својот капацитет за изведување на обука и гаѓања со воздухоплови од страна на ВС на САД. Од АРМ информираат дека во понатамошниот период ќе следува една поинтензивна фаза на користење на овој воен полигон, не само од страна на нашите армиски единици туку и од страна на нашите сојузници со што ќе се потврди и можноста на нашиот придонес кон НАТО Алијансата.

 

 


Leave a Reply

Your email address will not be published.