Честитка по повод 24 Мај, Денот на словенските просветители Свети Кирил и Методиј


Почитувани граѓани,

Дозволете ми да Ви го честитам 24 Мај, Денот на сесловенските учители и просветители Свети Кирил и Методиј, основоположниците на словенската писменост и литература, заслужни за културниот развој на сите словенски народи.

Овој ден е голем празник кој е посветен на Светите браќа Кирил и Методиј, кои со своите дела го отворија патот на словенските народи кон описменување и духовност. Денес е денот кога се потсетуваме дека сме горди наследници и дека сме тие кои ја продолжуваме нивната света мисија – ширењето на писменоста.

Делата кои тие ни ги оставија не обврзуваат да се стремиме кон еднаквост и рамноправност, градејќи општество со еднакви можности и права на сите граѓани.

Нека ни е честит 24 Мај, Денот на сесловенските учители и просветители Светите Кирил и Методиј.


Leave a Reply

Your email address will not be published.